У Тернополі працюють над впровадженням «Єдиного електронного квитка» для проїзду у міському громадському транспорті

Вже з першого жовтня для тернополян можливі зміни у користуванні електронним квитком «Соціальна карта тернолянина» у громадському транспорті. Метою нововведень є покращення якості послуг, а також при прогнозованому зростанні тарифу, зручність та можливість заощадити на проїзді.

Зокрема, планується, що усі діючі види електронних квитків працюватимуть за принципом «Єдиного квитка». При здійсненні оплати в одному транспортному засобі, власник квитка може користуватися ним  тридцять хвилин без додаткової оплати, тобто пересідати у будь-який інший транспортний засіб. Наголошуємо, що впровадження системи «Єдиного квитка» не потребує  зміни вашого діючого електронного квитка будь-якої категорії  – чи то «Звичайний», чи «Пільговий», чи «Учнівський/Студентський».  Здійснюючи розрахунок будь-яким з перелічених категорій електронних квитків, пасажир має змогу впродовж тридцяти хвилин пересісти у інший транспортний засіб та курсувати ним до свого пункту призначення.

Тернополяни повинні бути готовими до того, що вже від жовтня зникне можливість здійснення оплати за проїзд готівкою та придбання квитка у водія. На жаль, така система й надалі не дозволяє бачити реального пасажиропотоку та фіксувати надходження коштів, оскільки водії не видають квитків, а пасажири – не завжди просять про це. Оплатити за проїзд у громадському транспорті можна буде лише електронним квитком «Соціальна карта тернополянина» будь-якої категорії  або ж придбаним напередодні у терміналах Еasypay на зупинках громадського транспорту так званим «Разовим квитком». У момент валідації в транспорті на квитку буде зафіксовано час початку поїздки, і ним також можна буде скористатися впродовж 30 хвилин для пересадки на будь-який інший транспортний засіб.

Увага! Від 1 жовтня під час проїзду у громадському транспорті більше не діятиме «Проїзний квиток», розрахований на певну кількість поїздок, та «Проїзний квиток» на 30 днів. Тому вони вже вилучені із «Пунктів продажу та поповнення електронних квитків», а тим, у кого «Проїзні» ще активні, радимо скористатися ними до кінця вересня.

Новина про зміну вартості проїзду у громадському транспорті є найбільш актульною  для тернополян. Оскільки перевізники вимагають підвищення вартості їхніх послуг, це питання вже розглядається виконавчими органами влади. Цілком можливо, що вже від 1 жовтня для тернополян зрівняється вартість проїзду у всіх видах громадського транспорту. Безкоштовним залишиться проїзд для власників пільгових квитків.

Власникам електронних квитків  «Соціальна карта тернолянина» категорії «Звичайна» варто готуватися до змін. Попередньо відомо, що при оплаті персоніфікованим квитком вартість проїзду складатиме 8 гривень, неперсоніфікованим – 9 гривень, придбання «Разового квитка» або при оплаті безконтактною банківською карткою – 10 гривень.  Для учнів та студентів не зміняться умови користування комунальним громадським транспортом (тролейбусами та автобусами 1А, 4, 6, 6А, 9, 21, 23, 29, 31, 32, 35, 37) – за наявності персоніфікованого електронного квитка вони зможуть і надалі їздити безкоштовно. У приватних транспортних засобах, які курсують в режимі маршрутного таксі  учням потрібно буде сплатити 50% вартості проїзду (після збільшення тарифу ця сума становитиме 4 гривні), а для студентів залишається дійсною повна вартість – 8 гривень. У транспортних засобах, які здійснюють перевезення у звичайному режимі, студенти вищих навчальних закладів, учні загальноосвітніх шкіл, вихованці середніх та професійно-технічних училищ за умови наявності електронного квитка «Соціальна карта тернополянина»  зможуть їздити  із 50% знижкою, тобто проїзд вартуватиме 4 гривні для обох категорій. Транспорт, який курсує в режимі маршрутного таксі та транспорт, що здійснює перевезення у звичному режимі, можна розрізнити за відповідними написами під номером маршруту, а також за кольором трафарету: у першому випадку він біло-жовтий, а у другому – біло-зелений.

Щоб заощаджувати на проїзді у громадському транспорті закликаємо тернополян звертатися  у ТОВ «Системний зв’язок» (вул В. Чорновола, 1, ІІ поверх), а також у Центр надання адміністративних послуг (вулиця Князя Острозького, 6), або заповнювати анкету онлайн для виготовлення електронного квитка «Соціальна карта тернополянина».